Dongara-Port Denison, Jurien Bay och Swan Valley
I Dongara har man fina sandstränder. Gott om fisk och hummer i havet. Floden Irwin River mynnar här, men för det mesta är den avstängd från havet av en sandbank. Vi kunde promenera tvärs över flodmynningen. Här som i många andra orter på västkusten bygger man bostäder och bostadspriserna flerdubblas. Ekonomin tycks växa till bra och det verkar vara lätt att få arbete. Vi bodde på en fin campingplats alldeles vid stranden. Vi träffade några australiensare på semester, när man en eftermiddag bjöd på snacks och BYO (bring your own). De som har möjlighet gör ofta semesterresor med husvagn över flera månader. Det blev trevligt och pratsamt, och många tog verkligen fasta på BYO.
Dagens fångst lastas av i Port Denison. Fiskebåtarna är ganska små.
Jurien Bay är en semesterort lite längre söderut. Även där finns fina stränder och ett vatten, som skiftar i olika nyanser av blått och turkos. Vi hade det ganska blåsigt, och kände inte riktigt för att bada. Det blev till att koppla av med en god bok. Under resan har vi köpt och lånat flera bra böcker. Christina brukar också hitta litteratur i tvättstugorna på campingplatserna, som fungerar lite som tidskriftsbibliotek (för kvinnor). I Jurien Bay fick vi uppleva en nattemperatur på 14 grader, vilket vi inte har varit med om på mycket länge.
I ett annat land på en annan breddgrad skulle detta kunnat vara ett snöklätt berg. Här är det vita sandberg.
Vi besökte Pinnacles Desert, som ligger nära orten Cervantes. Stora sandbankar har här byggts upp av vinden. En del växter har slagit rot och då har växtmaterial avlagrats och sipprat ner genom sanden, som har bildat stenar. När sedan den omgivande sanden blåser bort finns dessa stenbildningar, pinnacles, kvar. Ganska fantastiskt.
Blommande banksia
Papegojor (galahs) i ett Christmas Tree. Dessa papegojor håller troget ihop i par.
Vi siktade in oss på en liten ort, som heter Gingin. En fin gammal by med vacker och historisk miljö. Vi hittade dock inget ställe att övernatta i byn och nöjde oss med promenad och lunch. I Swan Valley hittade vi en bra camping, där vi stannade flera dagar. Med tanke på de uttorkade floder vi blivit vana vid längre norrut var det kul att se Swan River, som flyter genom dalen och genom Perth lite längre västerut. Det märktes också att vi kommit till en helt annan klimatzon. Höga träd och en helt annan växtlighet. Vi bodde ganska nära Guildford, som är en liten stad från 1829 strax utanför Perth. Många charmiga hus. Strax bortom Guildford ligger Midland, och där hittade vi köpcenter av alla storlekar.
Rose & Crown, i Guildford, är en fin restaurang från 1841. Vi åt en god lunch där.
Vi gjorde utflykter genom Swan Valley, som är det första område i Western Australia, där man odlade vin. Det blev provsmakning av viner på ett par "wineries", varav det första erbjöd ganska dyra viner, som ändå inte riktigt föll oss i smaken. På nästa ställe, som vi hittade mera av en tillfällighet, hade man mer prisvärda viner och betydligt mer att erbjuda. Man bjöd också på egenproducerad nougat.
Vindruvorna växer bra kunde vi konstatera, och man räknar med att kunna skörda i februari
Ett av de lokala ölbryggerierna var också värt ett besök. Här gjorde man öl, som även skulle passat för en belgisk eller tysk finsmakare. Mysigt och gott. Det var mycket folk i rörelse denna dag, och det visade sig att man några hundra meter från vår campingplats hade en stor crickettävling. England och Australien spelade på Lilah Hill i någon form av serie, som är mycket uppmärksammad här. Man hade byggt upp extraläktare och det var ganska rejält pådrag och utsålt. På TV kunde vi på kvällen se lite från matchen. Det är lite svårt att förstå reglerna, men vi tror att Australien vann. Det var enklare att förstå reglerna, när vi spelade brännboll i skolan.
Vi besökte en läcker chokladfabrik, där man var mycket frikostig med provsmakning. Efter en stund här var vi mätta på choklad i alla former. Bland annat kunde man äta sig mätt på en 70%-ig fin choklad. Mums!
Choklad direkt från fabriken i Swan Valley
3 Comments:
Hej!
Tack för julkort! Härligt att se att det i någon del av världen är solsken. Här är det bara regn. Är det uppehåll en stund är man överlycklig. Men idag är det Lucia och man kan njuta av vacker sång, lussekatter och kanske lite glögg. Hur har ni det med glöggen i år? Det kanske är bättre med kallare drycker där ni är. Ha det bra tills vi hörs igen!
Kerstin
Det är en fantastisk resa ni gör och nog hade det suttit maffe att vara med. Ni äter och dricker gott, men naturligtvis kommer en undran över vilka öl och vinsorter som förtärs. Steinlager och Foster är välkända öl utanför Australiens gränser, liksom Lindemanns vin, men sedan. Har ni inmundigat en Castlemaine XXXX eller stråtrövaren James Squires Original Amber Ale. Ett av de första australiska ölen lär ha bryggts på majs och fick sin beska av blad från kapkrusbärsbusken. Det lär ni inte få tag på, men undran står kvar om finkulturen på burk och flaska.
Akta er för Melbourne för där rasar bränderna som värst. Bostadsområden börjar bli hotade. Väntar med spänning på nästa rapport!
Tack för att dela dina bästa minnen .... Jag gillar din blogg.
Post a Comment
<< Home